handboek


De grens over

Je mag dan lid zijn van de Hanzeluiden, tegelijkertijd ben je ook lid van de internationale Scoutingorganisaties. Dat betekent dat je toegang hebt tot een wereldomvattend netwerk van Scouts, kampeerterreinen en wereldcentra. Het is dus relatief eenvoudig én goed
koop om ook buiten Nederland op pad te gaan.

Elk jaar worden er tientallen internationale activiteiten georganiseerd. Eenmaal in de 4 jaar is er een Wereld Jamboree of, precies daar tussenin een Europese Jamboree. In beide gevallen kampeer je zo'n tien dagen lang tussen vele honderden Scouts uit verschillende landen. De Wereld Jamboree is in 2011 in Zweden. Daarna volgt Japan in 2015 en de VS in 2019.

Voor de internationale kampen geldt dat je je individueel, eventueel met een vriend of vriendin, moet inschrijven. Dit gaat buiten onze eigen groep om. Hier v
ind je een lijst met de komende internationale kampen. Vrijwel alle internationale kampen worden gezamenlijk met andere deelnemers uit heel Nederland voorbereid, meestal horen hier ook spaaracties bij en leer je kennis maken met de cultuur van het land waar je heengaat.

Dichter bij huis vind je de Vlaamse domeinen, die je op de kaart ziet. Hier kan je met flinke korting terecht. Ze zijn vergelijkbaar met de Nederlandse kampeerterreinen, de Labelterreinen. In Luxemburg kun je terecht in het bekende Wiltz. De dichtstbijzijnde International Scout Centres zijn in Kanderstegen Adelboden, Zwitserland.