handboek


Geschiedenis

Ontstaan van Scouting
Het programma dat Scouting biedt, is gebaseerd op de ideeen van de Engelsman Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de 20e eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven, wordt Scouting steeds aantrekkelijker. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekent dat Scouting aanslaat! 

Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Deze samenvoeging kwam voort uit de wens naar betere samenwerking en om de terugloop van leden een halt toe te roepen. Het ledental is vanaf 1985 enorm gestegen.

Ontstaan van de Hanzeluiden
In 1936 werd in Kampen een afdeling van het NPG (Nederlands Padvindsters Gilde) opgericht.

Er waren toen alleen kabouters en padvindsters, later werd dit "De Hanzeluiden" en werd ook de Stichting "Padvinders Centrum Kampen" opgericht. Deze stichting bestaat tegenwoordig nog steeds, achter de vereniging Scoutinggroep "De Hanzeluiden". Oorspronkelijk was De Hanzeluiden dus een meisjesgroep.

Pas in 1983 kwamen er ook jongens bij: Welpen, Verkenners en Rowans. Vanaf dat moment dragen we de wit / blauwe das. Daarvoor droegen we de landelijke das. Oranje voor de Kabouters en groen voor de Junior Padvindsters (nu Padvindsters) en Senior Padvindsters (nu sherpa´s). Sepakavendel staat dus voor Senior Padvindsters Kampen welke overigens nog steeds bestaat bij als R/S afd. 589: Rowans en Sherpa's afdeling 589. Tegenwoordig heet deze speltak de Explorers.

In 1990 kregen we naast een nieuw gebouw ook uitbreiding van het aantal speltakken. De Explorerafdeling werd nieuw leven ingeblazen en er kwam een Bevergroep bij. In 1994 is de stam opgericht die na even te zijn weggeweest nu weer levendig draait. In 2010 kwamen hier de Roverscouts bij. In 2011 bestaat vereniging de Hanzeluiden 75 jaar. Dit heeft de vereniging gevierd met een reunie en een grote manifestatie in het Stadspark.

Ons clubgebouw "Kapadka"

In 1990 werd door de toenmalig beschermheer van Scouting Nederland, Prins Claus, ons nieuwe gebouw geopend. Voor 1990 hadden we een houten gebouw dat KaPadKa (Kabouters, Padvindsters, Kampen) heette, nog uit de tijd dat het een meisjes groep was. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor een naam voor het nieuwe gebouw. Iedereen vond de naam KaPadKa echter goed in het gehoor liggen en een nieuwe naam heeft het niet gehaald.

Het verenigingsgebouw "Kapadka"
Is gelegen in het groene hart van Kampen. Dit was bij de nieuwbouw nog even een punt van discussie. De gemeente had ons buiten de bebouwde kom willen hebben, naar een plek waar nu de rijksweg N50 loopt. Maar goed dat we toen al tegen verhuizing waren.

Eind 2010 is begonnen met de Upgrade, een groot project om het gebouw en terrein onder handen te nemen. Het terrein is inmiddels weer opgehoogd en ingestraat. In 2013 is de renovatie afgerond en kunnen we er weer jaren tegenaan.