handboek


Protocol

Vlaghijsen
Hijs bij voorkeur de speltakvlag, als dat niet kan de groepsvlag, als dat niet kan de vlag van Scouting Nederland. Indien de Nederlandse vlag wordt gehesen, heeft deze de meest prominente plaats, dat wil zeggen de hoogste of middelste mast. Alleen de speltakken vanaf 11 jaar hijsen vlag, de jongsten gebruiken hun thema-openingen. Vlaghijsen staat symbool voor de eenheid van de groep, de ceremonie kan naar eigen inzicht verandert worden zolang het maar voldoet aan de Scouting-eis: kort maar krachtig. Vlaghijsen speelt bij Scouting geen formele rol, het is dan ook niet erg of de vlag de grond raakt of in het donker hangt, misschien wel minder netjes.

De vlaggewacht haalt de vlag op, salueert naar de ceremonieleider (dit kan de leiding zijn, maar ook bijvoorbeeld de ploegleiders) en knoopt de vlag aan de vlaggelijn. De groep gaat in de houding staan, dat wil zeggen rechtop, borst vooruit, de voeten iets uit elkaar en de handen op de rug. De groep salueert tijdens het hijsen, nadat de vlag in top hangt salueren de vlaggewachten ook. Je salueert terwijl je naar de vlag kijkt. Na het vlaghijsen wordt de wet opgezegd, als variant kun je ook uitleggen wat de wet betekent.

 

Dodenherdenking
Jaarlijks op 4 mei doen we mee aan de dodenherdenking en zijn we 2 minuten stil. We herdenken alle mensen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen of vredesoperaties. 

Draag correct uniform, dat wil zeggen een donkere blauwe broek en donkere schoenen. Draag de uniformblouse met daaroverheen de das. Draag óf allemaal een hoofddeksel, of allemaal niet. De vlag wordt gehesen waarna twee erewachten naast de vlag in houding staan. De rest zit rustig op een afstandje tot ze aan de beurt zijn om af te lossen. 

De Nederlandse vlag wordt eerst helemaal gehesen, dan half stok gehangen op tweederde van de hoogte. De ceremonie verloopt hetzelfde als vlaghijsen bij de opkomst.