ouders


Scoutingmethode

 1. Wet en belofte
  Deze staan voor respect voor jezelf en anderen, waarden en normen, hulpvaardigheid en initiatief en het hebben van een positieve instelling. 
 1. Buitenleven
  In de natuur ben je op jezelf en je ploeg aangewezen. Dit is dus de ideale plek om jezelf tegen te komen en daardoor ben je in staat voor jezelf te zorgen en grenzen te verleggen.
 1. Afnemend leiderschap
  Des te ouder of ervaren je wordt, des te meer verantwoordelijkheid je zelf krijgt. Je mag meer zelf, maar dat betekent ook dat je de anderen in je ploeg of groep moet helpen ondersteunen.
 1. Werken met ploegen
  Elke leeftijdsgroep is verdeeld in subgroepen. Elke ploeg is voor elkaar verantwoordelijk, moet samenwerken en levert een bijdrage aan de groep.
 1. Rol van de leider
  Leiders zijn meer begeleiders. Ze zijn enthousiast en doen zelf ook mee, doen dingen voor, leren je vaardigheden en stimuleren het groepsproces.
 1. Symboliek
  Scouting heeft veel symbolen, zoals het uniform, vlagvertoon en ceremonies. Op die manier wordt het groepsgevoel versterkt en de (internationale) onderlinge verbondenheid benadrukt.
 1. Leren door doen
  Bij Scouting hoort geen theorie. Je leert het meest door plezier, uitproberen, vallen en opstaan. Uitdagende programma’s zorgen ervoor tegen een stootje te kunnen.