ouders


Veelgestelde vragen

Is iedereen bij Scouting welkom?
Nee. Bij Scouting moet je niet bang zijn om nat of vies te worden, niet flauwvallen bij een klein wondje, niet wit zijn van je beeldscherm en houden van een uitdaging. Mocht je dat allemaal wel zijn, bij Scouting leer je dat wel af.
 

Waarom dragen jullie een uniform?
Het uniform is bedoeld om vies te maken. Scouting telt in Nederland en daarbuiten duizenden leden, aan het uniform kun je zien bij welke groep je hoort en wat je allemaal al hebt gedaan. Daarbij vinden we het bij Scouting niet interessant of je merkkleding draagt of truien van Lamawol, het is veel belangrijker dat je plezier maakt in de groep.
 

Wat doe ik aan heimwee?
Heimwee komt vaak omdat je een beetje moe begint te worden. Maar als je gaat slapen krijg je juist heimwee. Daarom kan je het beste vlak voordat je gaat slapen iets heel leuks doen, zoals roddelen over de leiding, een kussengevecht houden, figuren maken met je handen in het zaklamplicht of een alarmsysteem rond je tent bouwen.
 

Is Scouting hetzelfde als de Padvinders?
Ja. Het pad hebben we al gevonden en je kunt er gewoon bij ons over binnen lopen. Marcheren, oude omaatjes over straat sleuren en langs de deuren om ramen te wassen doet deze groep echter niet meer. We verdienen nog steeds geld voor onze groepskas en doen wel eens wat voor een ander, maar dan op een leuke manier.
 

Vuur is gevaarlijk, dat doen jullie toch zeker niet?
Nou en of! Auto’s zijn ook gevaarlijk. Bij Scouting geloven we dat je juist met risico’s moet leren omgaan in plaats van thuis de deur achter je dicht te trekken en onder de dekens te gaan liggen. Vuur stoken, hakken met een bijl, boomhutten bouwen, nachttochten, met een zakmes snijden, we doen het allemaal. Van onze leiding leren de kinderen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, hier voorzichtig mee om te gaan.
 

Is Scouting militaristisch?
Sommige dingen lijken op het leger, dat klopt. De achtergrond is echter heel verschillend. Zo gebruiken we sommige materialen uit het leger, omdat ze handig en praktisch zijn. Vlaghijsen is traditie bij de Scouts, het spreekt jongens en meisjes tot hun verbeelding en zorgt voor een moment van rust aan het begin en eind van de opkomst. Het uniform is oorspronkelijk overgewaaid van de schooluniformen in Engeland.