programma


Knopen

Knopen leggen staat Scouting om bekend. Pionieren noemen we dat. Wie kan pionieren kan een vlot bouwen dat niet uit elkaar valt, een goede boomhut, toren, kampkeuken, enz. De mastworp is een van de meest gebruikte knopen. Sla het touw om de paal (1), vorm een kruis (2), haal het touw onder het kruis door (3) en trek hem aan (4). De mastworp gebruik je om een touw vast te zetten aan een paal en als startknoop voor een sjorring.

Scout knopen

Rechtsonder is de kruissjorring. We noemen het een sjorring omdat veel lussen na elkaar worden vastgesjord. De kruissjorring is de basissjorring voor het verbinden van twee palen. Hiermee kan je bijna alles bouwen. Begin met een mastworp op dekruissjorring
 dragende paal en leg met een eerste haal de kruisende paal vast (1). Volg de ronding van de palen (2) en maak zo driemaal lussen rond beide palen (3). Trek elke keer het touw strak aan. Sluit af door tussen beide palen ook driemaal het touw rond te binden (4). Dit noemen we woelen. Trek ook hier elke keer het touw strak. Des te strakker het touw, des te minder beweging. Sluit af met een mastworp. Op het plaatje staat deze voor de duidelijkheid naast de sjorring, maar in het echt leg je deze er tegenaan. Zorg ervoor dat alle halen netjes langs elkaar liggen en wind het overige touw netjes af rond een paal.