programma


Op kamp

Op kamp met de scoutingOm een leuk kamp te beleven, is het handig om te weten hoe je leeft op kamp. Doordat je overdag veel actief bezig bent, is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Zorg daarom voor een slaapzak en een opblaasmatje. Liever geen luchtbed, want de lucht koelt 's avonds af en isoleert daarom slechter dan een matje. Wil je een slaapzak warmer maken, koop of naai dan een fleece-inleg of lakenhoes. Wist je dat je 's 30% van je lichaamswarmte verliest via je hoofd? Doe daarom 's nachts en 's avonds een lekkere warme muts op.

Als je het koud hebt, ga dan in je pyama je slaapzak in. Doe niet teveel aan, want dan moet je niet alleen je lichaam, maar ook een stapel kleren opwarmen. Als je het ietsjes warmer hebt, doe dan steeds een volgend laagje kleren aan, zodat je een voor één opwarmt. Eventueel kan je je trui om het voeteneind van je slaapzak doen, om je voeten warm te houden. Doe 's nachts altijd droge kleren aan en liefst je sokken uit. Dan warm je sneller op. Zet je schoenen in de tent, om te voorkomen dat ze vol regenen. In plaats van een groot onhandig kussen, kan je ook je trui in een kussenhoes stoppen, als kussen. 

Heb je natte kleren? Wring ze dan helemaal uit. Stop maximaal één nat kledingstuk bij je in de slaapzak, als je het warm genoeg hebt 's nachts stoom je de natte kleren droog terwijl je slaapt.