Ontmoet onze
vereniging en
vrijwilligers

Hier lees je alles over de Hanzeluiden.

IN EEN NOTENDOP

Scoutinggroep de Hanzeluiden biedt kinderen en jongeren van 5 t/m 21 jaar wekelijks een actief en afwisselend programma. Buitenactiviteiten, plezier en het ontwikkelen van zelfstandigheid staan daarbij voorop. Afhankelijk van de leeftijd bouwen we vlotten, gaan we kamperen, ravotten, hutten bouwen, kampvuur stoken en nog veel meer.De jongste leeftijdsgroepen spelen vaak in een thema, terwijl de ouderen gezamenlijk aan de slag gaan met een spel of project. Onze groep bestaat uit ruim 140 leden met verschillende achtergronden en culturen. We bieden een breed pakket van activiteiten aan, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de kinderen en ouders. Mede hierdoor is er een ontspannen en spontane sfeer ontstaan binnen onze vereniging.1. Wet en belofte
Deze staan voor respect voor jezelf en anderen, waarden en normen, hulpvaardigheid, initiatief en het hebben van een positieve instelling.
2. Buitenleven
In de natuur ben je op jezelf en je ploeg aangewezen. Dit is dus de ideale plek om jezelf tegen te komen en daardoor ben je in staat voor jezelf te zorgen en grenzen te verleggen.
3. Afnemend leiderschap
Des te ouder of meer ervaren je wordt, des te meer verantwoordelijkheid je zelf krijgt. Je mag meer zelf, maar dat betekent ook dat je de anderen in je ploeg of groep moet helpen ondersteunen.
4. Werken met ploegen
Elke leeftijdsgroep is verdeeld in kleinere subgroepen. Elke ploeg is voor elkaar verantwoordelijk, moet samenwerken en levert een bijdrage aan de groep.
5. Rol van de leider
Leiders zijn meer begeleiders. Ze zijn enthousiast en doen zelf ook mee, doen dingen voor, leren je vaardigheden en stimuleren het groepsproces.
6. Symboliek
Scouting heeft veel symbolen, zoals het uniform, vlagvertoon en ceremonies. Op die manier wordt het groepsgevoel versterkt en de (internationale) onderlinge verbondenheid benadrukt.
7. Leren door doen
7. Leren door doen Bij Scouting hoort geen theorie. Je leert het meest door plezier, uitproberen, vallen en opstaan. Uitdagende programma’s zorgen ervoor tegen een stootje te kunnen.